Projeler

 

ÇOCUK, YAPISI VE YARADILIŞI İTİBARİYLE MÜZİKSEL BİR VARLIKTIR. ÇÜNKÜ BELİRLİ BİR MÜZİKSEL DONANIMLA DOĞAR. ÇOCUĞUN ÖN VE İLK MÜZİKSEL ETKİNLİKLERİ BU DOĞAL DONANIMLA TEMELLENİR. ÇOCUK BU DONANIM SAYESİNDE İLK OLARAK KENDİ BEDENİYLE, KENDİ SESİYLE ZAMANLA DA KENDİ SÖZÜYLE MÜZİK YAPAR. TÜM YAŞAMI BOYUNCA SÜREKLİ TAŞIYIP KULLANACAĞI TEK ÇALGISI OLAN BEDENİ ONUN EN DOĞAL, EN TEMEL, EN KULLANIŞLI VE EN SOYLU ÇALGISIDIR.

ORFF-SCHULWERK VE TEMEL FELSEFESİ

ORFF’A GÖRE ANTİ-MÜZİKAL ÇOCUKLARA ÇOK ENDER RASTLANIR. HEMEN HEMEN TÜM ÇOCUKLARDA ULAŞILABİLECEK VE EĞİTİLEBİLECEK BİR NOKTA VARDIR. OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE HAYAL GÜCÜ GELİŞTİRİLMELİ, DUYGUSAL GELİŞİM FIRSATLARI TANINMALIDIR. BU YAŞTAKİ ÇOCUĞUN DENEYİMLEDİĞİ HER ŞEY YAŞAMINI ETKİLEYECEK UNSURLAR TAŞIR. BU YAŞTA KAZANILMASI SEKTEYE UĞRATILMIŞ VE GELİŞMEMİŞ MÜZİKAL DAVRANIŞLAR, İLERİKİ YAŞLARDA ASLA KAZANILAMAZ. YANLIŞ GELİŞMİŞ OLAN DAVRANIŞLARIN ÇOĞU DA ASLA DÜZELTİLEMEZ.

ÇOCUK DUYGULARINI SÖZCÜKLERE DÖNÜŞTÜRMEDEN, ÇEVRESİNDEKİ OLGULARI ANLAMADAN ÖNCE SADECE HİSSEDER. HİSSETME, ANLAMANIN ÖNÜNDE GELİR. ORFF’UN BU GÖZLEMİ SCHULWERK’İN TEMELİNİ OLUŞTURUR. MÜZİĞİN ÇOCUK İÇİN ÇOK DOĞAL OLAN TEMEL ELEMENTİNİ MÜZİK EĞİTİMİNİN MERKEZİNE YERLEŞTİRİR.

ORFF PEDEGOJİSİ; DİL, MÜZİK VE DANSIN BİR ARAD KULLANILDIĞI BİR SİSTEMDİR. BU ÜÇ DALIN ORTAK YANI DA RİTİMDİR. ORFF ÖĞRETİSİ; KONUŞMA, ŞARKI SÖYLEME, SES OLUŞTURMA, HAREKET VE DANSLA BİRLİKTE; VURMALI ÇALGILARIN KULLANILMASIYLA UYGULANIR. DERSLER YAPILAN KEŞİFLER, DOĞAÇLAMALAR, ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ DİL, MÜZİK VE DANS SAYESİNDE İFADE ETMELERİNİ SAĞLAR. BÖYLECE YARATICILIK ALANLARIDA GELİŞİR.

ORFF ÖĞRETİSİ İLE YAPILAN MÜZİK EĞİTİMİ, MÜZİKLE İLGİLİ TEMEL VE ÇEŞİTLİ DENEYİMLERİ İNSANLARA AKTARIR. BU EĞİTİM İNSANIN YAŞINA BAĞLI DEĞİLDİR. KİŞİ, MÜZİKLE KARŞILAŞTIĞINDA ÖĞRENME SÜRECİNE DAHİL OLUR, KİŞİNİN BÜTÜN DUYGULARINA HİTAP EDİLİR VE YARATICI YETENEKLERİ UYANDIRILIR. BÖYLECE MÜZİĞİ ALGILAMAK, YAŞAMAK, DENEMEK VE KAVRAMAK MÜMKÜN OLUR. SES ÇALIŞMASI, HAREKET VE DANS, ÇALGI MÜZİĞİ, MÜZİK DİNLEME,MÜZİK ÖĞRETİSİNİN İÇERİĞİ İLE İLGİLİ DENEYİMLER GİBİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİK ALANLARI, MÜZİĞİ UYGULAYAN VE DİNLEYEN İNSANDA BİRLEŞİR. BÖYLECE MÜZİK, DİL VE HAREKET BİR BÜTÜN OLARAK ALGILANIR VE BÜTÜNSEL ÖĞRENME MÜMKÜN OLUR.

ORFF-SCHULWERK YAKLAŞIMINDA MÜZİK VE HAREKET EĞİTİMİ HER ZAMAN BİR GRUPLA UYGULANIR. BURADA BİREYSEL ÇALIŞMA, GRUP VE GRUBUN ÇALIŞMA SÜRECİ ÜZERİNDE VE AYRICA BU SÜREÇTE VARILAN SONUÇLAR ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİ GÖSTERİR. BİRLİKTE MÜZİK YAPARAK VE YAŞAYARAK SOSYAL İLİŞKİLER KURULUR. GRUPLA YAPILAN ORFF ÖĞRETİSİNDE ÇALGILAR İSE; GENEL ORFF ÇALGILARININ YANINDA SES VEREN HER TÜRLÜ MATERYAL OLABİLİR. BUNLAR; DENİZ KABUĞU, DENİZ TAŞI, TATA, METAL PARÇALARI, TENEKE VE PLASTİK KUTULAR DAHİL SES VE BEDENDİR.

SONUÇ OLARAK; HER ÇOCUK DOĞUŞTAN KENDİNİ MÜZİK, DANS VE HAREKETLE İFADE ETME YETENEĞİNE SAHİPTİR. BÖYLECE HER ÇOCUĞUN KENDİNE ÖZGÜ BİR YETENEĞİ OLDUĞU KABUL EDİLİR. BİR ÇOK OKULDA UYGULANAN MÜZİK DERSİNİN YANI SIRA; ORFF YAKLAŞIMI İLE YAPILAN MÜZİK EĞİTİMİNİN TEMEL AMACI SADECE MÜZİK ÖĞRETMEK DEĞİL, NİTELİKLİ BİR BİREY YETİŞTİRMEKTİR.

UNUTMAYIN; NİTELİKLİ BİREYLER NİTELİKLİ TOPLUMLARI, NİTELİKLİ TOPLUMLAR NİTELİKLİ İNSANLIĞI OLUŞTURUR…

                                                                                               

deneme
Yaz okulu kayıtlarımız devam ediyor...
Gösteri çalışmalarımız hızla devam ediyor...
çocuklarımız portfolyo dosyalarını ailelerine sundu...
Pikniğe Gidiyoruz...
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI YÜRÜYÜŞÜ
23 Nisan Kıyafet Balosu
Yüzme Kursumuz Başladı...
Kütüphaneye gezimiz..
Öğrenci portfolyo sunumlarımız başlıyor...
2019 Espower Bilisim